Friday, 31 March 2017

Hidup nie macam-macam

Rabu lepas, aku telah menghadiri interview untuk jawatan pensyarah. Banyak soalan yang ditanya, bertalu2 jugak.. Contohnya, apa 3 tugas pensyarah? Kenapa nak kerja di sini? Drpd 1st degree hingga sekarang ambil jurusan kejuruteraan kimia, kenapa nak kerja kat department nie? Apa business utama yang uni nie jalankan sekarang? Apa contribution yang boleh bagi kpd department/uni ni? Apa strategi mengajar awak? Apa research interest awak? Siapa yang awak plan untuk jadikan sebagai mentor? Other qualities so that we should hire you? (Semua dalam bahasa inggeris, ok.)

Terima kasih banyak2 kpd orang yang banyak  tolong untuk preparation interview peringkat universiti ini. Alhamdulillah, aku dapat sediakan banyak point jugaklah untuk menjawab soalan2 interview nie.. Malu jugak bila ada soalan yang tak dapat jawab, aku terpaksa jujur aje and meminta maaf.. Contohnya, macam kedudukan uni nie di dunia. Boleh pulak tak ingat time interview nie kan, padahal tu lah antara aku dok ingat. Nebes mabeles punya pasal kan. Adoiyai.. Memalukan. But it's ok, benda dah lepas, dah usaha sungguh2.. kena bertawakal je sekarang nie.

Aku dapat panggilan last minute, hari Isnin.. huhuh.. Staff HR tu kata, sepatutnya dia bagitau dua minggu lepas, tapi tertinggal pulak nama aku. Takpelah, janji ada sehari dua untuk persediaan dan ada peluang dipanggil interview. Aku just prepare bersungguh-sungguh dengan masa yang ada. Terus tak jadi pergi Bagan Pasir dengan family aku,  kitorang dr Ulu Klang pergi Seremban untuk sediakan dokumen2 yang diperlukan untuk dibawa ke tempat interview. 

Ulu Klang nie rumah parents, tapi aku & Yusuf dok sini selepas melawat Cik Tibal, mak sedara belah husband aku.. Dia kena kanser darah, white blood cells dah jadi 80%.  Sel darah merah pulak sikit sangat. Aku rase tu leukemia. Doktor kata, harapan tipis nak sembuh, kalau buat chemotherapy pun, tak larat Cik Tibal nak tahan sakit atas sebab faktor umur dengan daya tahan badan.. Haih.. Doktor bagi ubat antibiotik & ubat tahan sakit. Aku tak nampak kesan penyakit kanser ni pada luaran badan, tapi dalam badan hanya Allah sahaja yg Maha Mengetahui apa yang terjadi. Cara alternatif, kawal pertumbuhan sel kanser melalui diet pemakanan tertentu yang sangat strict. Reverse cancer? Tak sanggup aku tengok kesihatan seseorang itu makin lama makin merosot, tapi orang yang sakit tu lagilah seksa. 

Husband aku pula, outstation ke Sarawak semalam. Jadi, x bagi aku tinggal berdua je dengan Yusuf yang baru umur setahun... takut apa2 terjadi waktu malam kot. Walaupun rumah adik2nya sederet & belakang rumah je. Hihihi... Maka, drop lah kitorg ke UK nie on d way ke Seremban. Lagipun, boleh tengok2 kan newborn baby adik pompuan. :)

Sebenarnya, sementara aku takde kerja nie, aku plan nak buat business online sempena raya bulan 6 nie. Cadangannya sama ada jual homemade baju kurung baby atau makanan kering untuk juadah raya. Haha.. Tak pon jadi agent jual tudung. Beria gak lah email admin company tudung tu tanya cara nak jadi agent. Kena fikir balik plan nak income sampingan nie sementara tunggu result interview. Mungkin akan buat, tapi untuk jangka masa pendek je...

Plan untuk research & teaching pon dah ada kalau aku berjaya dapatkan lecturer position nie. So, rancang betul2 dan buatlah apa yang terbaik...


Pengalaman Master dan PhD, penuh liku dan cabaran. Suka duka, frust, tertekan, sakit kepala selalu, gembira, bahagia. Tahun lepas, dapat anak & lulus PhD pada tahun yang sama tu anugerah tak ternilai yang aku sangat3 bersyukur. Alhamdulillah.. Semua tu sebenarnya untuk melatih diri supaya jadi seorang yang cekal, berfikir secara analitikal, belajar cara kawal tekanan kerja, cara solve problem apabila macam2 masalah timbul. Pengajaran, work hard but smart... huhuh..Yang penting, jangan putus asa. Support yang kuat daripada husband & family, family in law adalah penting. Kena ada juga graduate student support group supaya elakkan sakit mental kritikal disebabkan tekanan ketika buat research nie... Hehe.. Jangan lupa untuk terus menerus berdoa pada Tuhan agar dipermudahkan urusan dan sebagainya. 





Thursday, 21 July 2016

Sayangku bukan patrick star



Sayang saya peminat patrick star. :D


Sayang, happy belated birthday..
Nanti dah habis buat thesis correction, nak buat choc moist cake/ chocolate soufflé untuk sayang. 
Dah lama kot nak buat, tapi takde kesempatan, macam2 hal nak settle...

Sikit je lagi langkah nak dapatkan ijazah PhD. Hati berdebar-debar sungguh. Hampir2 putus asa bile nak dekat hujung2 PhD. Alhamdulillah, supervisor & lecturer kesayangan banyak menolong untuk lulus viva. Sokongan moral family & kawan2... Bersyukur sangat. Terima kasih banyak2 semua! :))

Chaiyok! Lepas nie fokus dan buat yang terbaik.

Tuesday, 18 March 2014

How to prevent and reverse cancer



Assalamualaikum..~


Dah lama perap info ni, copy & paste daripada tenet. Tapi info nie bagus diamalkan untuk mengelakkan kanser dan juga merawat kanser secara natural.

Jom baca.




Top rated, anti-cancer action steps

Over the years, I've interviewed hundreds of health experts and they all agree that our lifestyle choices have a profound effect on our physiology. To live life cancer-free - we must create an environment unfriendly to cancer cells. Here are some great tips:

Eat organic fruits and vegetables. (raw - as much as possible)
Drink organic, vegetable juice. (dark leafy greens are best)
Drink natural spring water or filtered water.
Do colon cleansing. (detoxification is a must)
Exercise - most days of the week. (try some yoga)
Enjoy time in the sun. (don't over do it)
Breathe fresh air. (walk in nature or at the beach)
Develop loving relationships.
Take time to relax. (quiet the mind)
Create good sleeping habits. (early to bed, early to rise)
Minimize or eliminate the use of drugs, alcohol or smoking.
Don't over-cook your food. (no microwaves!)
Eliminate plastic bottles or tap water.
Avoid (chronic) stress and negative emotions.
Protect yourself from EMF pollution. (get grounded)
Remove dental amalgams. (mercury is a killer)




Learn more: http://www.naturalnews.com/035957_prevent_cancer_reverse_chemotherapy.html#ixzz2ss6mU7Vg
http://www.naturalnews.com/035957_prevent_cancer_reverse_chemotherapy.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...