Wednesday, 27 July 2011

Can We Travel Through Time? (II).




I wanna use MANGLISH (Bahasa Melayu + English). >>BEWARE<<


Salam,

Selitan jap.
Baru lepas baca entri Ben Ashaari yang nie --> http://www.benashaari.com/2011/07/aku-tertipu-dek-blogger-ni.html. To be cautious, I just use Hannah as my pen name untuk kekal low profile se-possible yang boleh... Anyway, only the same 1 author (which is me) for all entries in this blog. So, no worries...^^

v
v
v
v
v
v
v
v


My fav science fiction movie. hehe...


Pernah tengok cerita ni tak? Back to the future....... Cerita ni lah yang memberi inspirasi pada saya untuk tahu secara realiti, betul ke kita semua leh travel backwards/forwards in time? I've read a section regarding this topic, in a book entitled 'The Big Questions: Physics' by Michael Brooks. Ada ayat yang menarik perhatian untuk meneruskan pembacaan pasal topik ni:


"If you can handle ideas such as infinitely long rotating cylinders the size of galaxies, wormholes held open with exotic forms of negative energy, and having to choose between never having been born or losing you free will, then you might just be able to handle the science of time travel."


The theory that made such time travel theoretically possible was published in 1916 (this book stated it was published in 1915), by Albert Einstein.
Teori ni agak glamour juga... General theory of relativity.



mmm...serius tak faham.



Teori ni adalah expansion dari teori Einstein yang dinamakan sebagai Special Theory of Relativity (yang E = mc2 tu…). Difahamkan bahawa teori ni menyatakan alam semesta sebagai fabrik 4 dimensi yang terdiri daripada 3  dimensi space, 1 lagi dimensi masa. Setiap jirim dan tenaga dalam alam semesta ni 'membengkokkan' fabrik tersebut, seterusnya mengubah bentuk jirim dan tenaga untuk mengalami daya tarikan yang kita semua panggil - graviti. Matahari pulak dicipta sebagai a kind of well dalam fabrik tu, di mana planet2 lain akan 'jatuh' ke situ, jika bukan kerana tiada lagi momentum masing2. Jadi, disebabkan daya tarikan + momentum masing2, planet2 pun secara semulajadi mengelilingi matahari.... 
(In Islam, we called this event as sunnatullah).




gambar hiasan...


Gelung dalam masa?



Let's imagine, you can rolling up a sheet of rubber so that the ends meet just like a loop and you can walk around the surface without ever reaching an endpoint. Macam tu lah juga general relativity  yang membenarkan loops in time untuk berlaku.

Ada seorang sahabat rapat dan rakan sekerja Einstein, iaitu ahli matematik dari Austria, Kurt Gödel yang telah tolong menyelesaikan equations teori tersebut dan menemui bahawa, jika alam semesta boleh rotate, masa boleh berlalu dalam gelungan. Dalam satu artikel review, dia telah menulis seperti di bawah:

" It is possible in these worlds to travel into any region of the past, present and future, and back again, exactly as it is possible in other worlds to travel to distant pasts of space."


Einstein juga terfikir dengan kebarangkalian tersebut, dan mempunyai pandangan yang sama: sesuatu mesti memberhentikan perkara-perkara tu daripada berlaku. Alam semesta memang pasti tidak boleh dibenarkan untuk sesiapa pun mengembara melalui masa. 

















4 comments:

アヌム ちゃん said...

aa some yg dikenali ke ni..huhu..erk mida ke? haha.(sbb td baca komen dkt post chess tu) aa resepi tu nnt ehh.heee^^

アヌム ちゃん said...

*someone

✿....rossa alina....✿ said...

best gak cite back to the future..


err..pening bace tulisan omputih..kihkihkih..



gurau je..


lariiiiiiiiiiii~

Hannah said...

anum: yeah, u're right.
ok.. waiting for d recipe... :))

rossa: hehe.. ok, akan try sebaik mungkin untuk pembaca faham...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...